Deze gezonde haverkoeken zijn ideaal als verantwoorde snack. Of eet ze als onderdeel van je ontbijt, naast bijvoorbeeld fruit of een gekookt eitje.

Ingrediënten voor ca. 20 grote koeken:

• 80 gram havermeel (zie tip onder het recept)
• 4 eieren
• 1 eetlepel bakpoeder
• flinke snuf kaneel
• snuf zout
• halve eetlepel (natuurlijke) honing
• 50 gram rozijnen
• 200 gram gemengde ongezouten noten
• 50 gram gedroogde cranberry’s
• 80 gram havermout
• 1 eetlepel sesamzaad (optioneel)

Extra nodig: keukenmachine, een grote bakplaat en bakpapier.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe het havermeel en het bakmeel samen met de eieren in de keukenmachine en laat draaien tot je een luchtig mengsel hebt.
Voeg het zout, honing, rozijnen en de noten toe en laat de machine draaien tot er een grove pasta ontstaat.
Schep met een lepel de cranberry’s en het havermout door het beslag.

Vorm ca. 20 balletjes van het deeg (ongeveer zo groot als een pingpongbal) en leg ze op de bakplaat. Wanneer je een kleinere bakplaat gebruikt, bak de koeken dan in twee keer.
Druk de balletjes met je handen plat. Dit gaat het beste als je je handen wat vochtig maakt. Strooi desgewenst de sesamzaadjes over de koeken en druk een beetje aan.
Bak de koeken in ongeveer 15 minuten gaar. Pas wel op dat de randjes niet verbranden.
Laat de gezonde haverkoeken koeken afkoelen op een rooster en bewaar ze tot 5 dagen in een luchtdichte trommel.

Tip: Havermeel maak je makkelijk zelf door havermout fijn te malen in een keukenmachine. Dit duurt een minuutje en is veel goedkoper dan havermeel uit de supermarkt.

Nog meer heerlijke recepten bekijken?

Klik hier