Blijven er bij jou ook altijd van die zwart gespikkelde bananen op de fruitschaal liggen? Juist van overrijpe bananen maak je het lekkerste bananenbrood. Niet weggooien dus, maar lekker bananenbrood bakken!

Dit bananenbrood kan eigenlijk op elk moment van de dag. Het is een lekker luchtig brood, dat ook na een paar dagen nog smeuïg is. Je bewaart het het beste buiten de koelkast, in bakpapier en afgedekt met aluminiumfolie. Zo blijft het zeker twee dagen heerlijk smeuïg.

Heb je nog meer bananen en havermout over? Dan is dit recept misschien ook wel iets voor je.

Ingrediënten voor dit bananenbrood:

  • 3 (over)rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 5 gedroogde dadels (3 is voldoende als je verse medjoul dadels gebruikt)
  • 100 gram havermeel
  • 100 gram amandelmeel
  • snuf zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 70 ml espresso of sterke koffie
  • 75 gram pure chocolade
  • 50 gram ongezouten noten
  • Verder nodig: foodprocessor en bakblik bekleed met bakpapier

Zo maak je dit bananenbrood:

  1.  Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakeblik of broodvorm met bakpapier
  2. Meng de droge ingrediënten (havermeel, amandelmeel, zout, kaneel, baking soda en bakpoeder) in een kom
  3.  Doe de bananen met de eieren, het zout en de dadels in de foodprocessor en laat zeker 3 minuten draaien op de hoogste stand. Het mengsel moet luchtig en bijna wit van kleur zijn.
  4.  Voeg de de droge ingrediënten en de koffie toe en laat even draaien tot alles gemengd is
  5.  Hak de noten en chocolade grof en spatel door het beslag
  6.  Schenk het beslag in de bakvorm en laat in ca. 40 minuten gaar worden in de oven. Het bananenbrood is gaar als een houten prikker er schoon uit komt.
  7.  Laat het brood iets afkoelen voor je het aansnijdt

Tip 1: Maak je eigen havermeel door havermout een paar minuten in de foodprocessor te laten draaien. Zo gepiept en lekker goedkoop.

Tip 2: Zijn je bananen nog niet goed rijp? Leg ze in de schil op een bakplaat en schuif ze even in de oven. Een kwartiertje op 150 graden is al genoeg. Als de bananen zwart verkleurd zijn, zijn ze klaar. Laat ze even afkoelen en haal het vruchtvlees eruit.

Is je bananenbrood goed gelukt? Deel het dan op social media!

Wil je met je gezondheid aan de slag? Kijk dan hier wat Orthomea voor je kan betekenen of plan direct jouw afspraak in.