Spijsverteringsklachten

Spijsverteringsklachten

Spijsvertering: meer dan alleen je darmen

Bij spijsverteringsklachten denk je misschien al snel aan rommelende darmen, een opgeblazen gevoel of buikpijn. Maar spijsverteringsklachten zijn veel meer dan alleen pijn in je buik.

Je spijsvertering; niet alleen je darmen
Je spijsvertering begint in je mond (eigenlijk al wanneer je aan eten denkt of eten ruikt) en eindigt pas in het toilet. Alles daartussenin is onderdeel van je spijsvertering.
Wanneer er aan het begin van het spijsverteringskanaal iets niet goed gaat, kan dit verderop klachten geven. Pijnlijke darmen zijn dus lang niet altijd een darmprobleem. Vaak ligt de oorzaak van zo’n klacht al in de mond, in de maag of heeft de lever of alvleesklier er iets mee te maken.

Er zijn ontzettend veel klachten waarvan de oorzaak in de spijsvertering kan liggen,
van rommelde darmen tot depressieve gevoelens.

Welke klachten kunnen te maken hebben met je spijsvertering?
Er zijn ontzettend veel klachten waarvan de oorzaak in de spijsvertering kan liggen, van rommelde darmen tot depressieve gevoelens. Onderstaande klachten zijn dan ook maar een kleine greep uit veelvoorkomende klachten waar we aan kunnen werken:

  • Obstipatie / diarree

  • Huidklachten (eczeem, jeuk, acné)

  • Vermoeidheid / slaapproblemen

  • Opgeblazen gevoel / winderigheid

  • PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)

  • Zure oprispingen

  • Buikpijn

Hoe ziet een traject bij Orthomea eruit?
Ik werk met een holistische aanpak. Dat houdt in dat ik kijk naar het totaalplaatje, niet alleen naar de voeding. Tijdens een traject werken we dus niet alleen aan je eetpatroon, maar gaan we veel breder aan de slag. We gaan onder andere kijken naar:

  •  Voeding: We nemen je eetpatroon onder de loep. Aan de hand van een eetdagboek maak ik een analyse van je voeding. Ook kijken we of bepaalde voeding je klachten kan triggeren.

  • Beweging: In een gezonde leefstijl is beweging onmisbaar. Je hoeft niet perse zwaar en heel vaak te sporten. Het gaat veel meer om het slim kiezen van de tijdstippen waarop je beweegt en de juiste soort beweging. Heb je te weinig energie om te sporten? Dan gaan we ook hiermee aan de slag!

  • Leefstijl: Naast voeding en beweging heeft je leefstijl grote invloed op je spijsvertering. Factoren waar we ook zeker naar zullen kijken zijn stress, onderliggende aandoeningen, medicijngebruik, bioritme, etc.

Tijdens een uitgebreide intake brengen we in kaart hoe het is gesteld met al deze pijlers, eventueel aangevuld met een microbioom onderzoek.

Een traject bij Orthomea bestaat uit een uitgebreide intake, een persoonlijk voeding- en leefstijladvies en een aantal vervolgconsulten. De duur van een behandeltraject is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Consulten worden veelal vanuit het aanvullend pakket vergoed door zorgverzekeraars.

Wil je meer weten of eerst kennismaken?
Bel of mail me gerust voor meer informatie.