Diabetes type 2: een ‘chronische’ ziekte waar je iets aan kunt doen

Diabetes type 2: een ‘chronische’ ziekte waar je iets aan kunt doen

Het is mijn missie om jou de regie over je gezondheid terug te geven

Diabetes ligt mij na aan het hart. Omdat mijn vader is overleden aan de gevolgen van diabetes type 2, weet ik heel goed wat voor impact deze ziekte heeft.
Daarom heb ik mij gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met diabetes type 2 en pre-diabetes. Het is mijn missie geworden om jou de regie over je gezondheid terug te geven.

Wat is diabetes type 2?
Diabetes type 2 (diabetes mellitus)  is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam niet meer goed reageert op insuline. We noemen dit insulineresistentie.

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose vanuit het bloed in de cellen van de weefsels kan worden opgenomen. In die cellen wordt van glucose energie gemaakt.
Wanneer je diabetes hebt, zijn je cellen minder gevoelig geworden voor insuline. Glucose wordt daardoor minder goed opgenomen en blijft in de bloedbaan. Hierdoor stijgt de bloedsuiker.

Diabetes krijg je niet van de één op de andere dag. Het is een proces dat jaren duurt en vaak onopgemerkt blijft. Een diagnose komt dan ook vaak als een complete verrassing.

Het aanpassen van je leefstijl is waarschijnlijk veel minder heftig en ingrijpend dan je nu misschien denkt

 Is er iets aan te doen?
Ja! Diabetes type 2 wordt helaas nog steeds behandeld als een chronische, ongeneeslijke ziekte. Dit is echt onterecht. Diabetes type 2 is een aandoening die wordt veroorzaakt door leefstijl. Door het aanpassen van die leefstijl kan diabetes enorm verbeteren en zelfs genezen.
En dat aanpassen van je leefstijl is waarschijnlijk veel minder heftig en ingrijpend dan je nu misschien denkt. Meestal geven kleine veranderingen al een hele grote verbetering.

Diabetes type 2 wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren.
Tijdens een traject bij Orthomea kijken we daarom niet alleen naar je voeding, maar gaan we met al deze factoren aan de slag:

 

  • Voeding: We nemen je eetpatroon onder de loep. Wat je eet is natuurlijk belangrijk. Maar wanneer je eet en hoe vaak per dag is minstens net zo belangrijk.

  • Beweging: Bij diabetes is bewegen essentieel. Je hoeft niet perse zwaar en heel vaak te sporten. Het gaat veel meer om het slim kiezen van het soort beweging en de tijdstippen waarop je beweegt. Dit helpt je bloedglucose stabiel te krijgen.

  • Leefstijl: Stress, en dan vooral chronische stress, heeft veel invloed op diabetes en insulineresistentie. Dit is dus een factor waar we ook zeker naar zullen gaan kijken. Daarnaast kijken we naar dingen als onderliggende aandoeningen,  bioritme, spijsvertering, ongezonde gewoontes, slaap, etc.

Een traject bij Orthomea bestaat uit een uitgebreide intake, een persoonlijk voeding- en leefstijladvies en een aantal vervolgconsulten. De duur van een behandeltraject is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Consulten worden veelal vanuit het aanvullend pakket vergoed door zorgverzekeraars.

Wil je meer weten of eerst kennismaken om te kijken of een traject iets voor jou is?
Kijk hier voor meer informatie over mijn werkwijze of neem contact op voor meer informatie.

Wil je weten of een traject bij Orthomea iets voor je is?
Bel of mail me gerust voor meer informatie.